سرعت شاتر چیست؟
در عکاسی سه مؤلفه سرعت شاتر، دیافراگم و ایزو، سه مؤلفه اساسی و حیاتی است که هر فردی بخواهد وارد این حوزه شود حتماً باید با این گزارهها آشنایی داشته باشد، در این مطلب به بررسی مفهوم سرعت شاتر می پردازیم.
کلیک -در دوربین عکاسی شما می تواند ایزو، دیافراگم و سرعت شاتر خود را تنظیم کنید و براساس کارکرد های این مؤلفهها عکس مورد نظر خود را بگیرید. سرعت شاتر یکی از مفاهیم بسیار مهمی است که در ابتدا شما باید بدانید اصول تنظیم سرعت شاتر چگونه است و سپس به کارکرد های متفاوت سرعت شاتر نیز اشاره می شود.
برای توضیح مفهوم سرعت شاتر ابتدا باید به مفهوم شاتر اشاره کرد. در واقع شاتر در مفهوم سنتی یک پرده است که در دوربین در روبه روی سطح حساس و یا همان سنسور در دوربین های دیجیتال قرار دارد. شما با تنظیم سرعت شاتر مشخص می کنید که چه میزان زمانی نور به این سطح حساس و یا سنسور برخورد کند. هر چه سرعت شاتر شما بالا تر باشد، عدد بزرگ تری داشته باشد، میزان نوری که به سنسور شما می رسد کمتر است.
فرض کنید که سرعت شاتر ۸۰۰۰/۱ را انتخاب کرده اید، این سرعت شاتر بسیار بالا است، یعنی در ۸۰۰۰/۱ ثانیه شاتر کنار می رود تا نور به سنسور برسد. در واقع در بیش از نیم ثانیه این اتفاق می افتد. سرعت شاتر پایین نیز باعث می شود تا نور بیشتری به سنسور شما برسد، به عنوان مثال شما با انتخاب سرعت شاتر ۳۰ ثانیه این اجازه را داده اید که شاتر شما به مدت ۳۰ ثانیه کنار برود و ۳۰ ثانیه نور به سطح حساس شما برسد.
سرعت شاتر تنها یک مفهوم برای رساندن نور به سطح حساس نیست، سرعت شاتر در واقع یکی از عواملی است که شما می توانید با استفاده از آن تکنیک های مختلف عکاسی را بیاموزید و با آن ها عکاسی کنید. تکنیک های مرتبط با سرعت شاتر بسیار زیاد هستند ولی در این جا سعی می شود تا به اصلی ترین آن ها اشاره شود.
نقاشی با نور
یکی از تکنیک های بسیار جالب عکاسی، نقاشی با نور است. حتماً شما نیز تا به حال عکس هایی را مشاهده کرده اید که در این عکس ها فردی شکلی را در فضا با استفاده از نور نقاشی کرده است. برای استفاده از تکنیک نقاشی با نور شما باید بدانید که چگونه با سرعت شاتر خود بازی کنید. در ابتدا با این موضوع را در نظر داشته باشید که نقاشی با نور در محیطی تاریک باید انجام شود پس شما باید سرعت شاتر پایینی داشته باشید تا هم نور مناسب را دریافت کنید و هم در زمان باز بودن شاتر شما بتوانید به سوژه مورد نظر خود اجازه دهید تا به راحتی موضوع مورد نظر خود را جلوی دوربین با نور نقاشی کند.
برای نقاشی با نور شما نیاز به تجهیزات خاصی ندارید، کافی است تا فردی را داشته باشید که جلوی دوربین شما بایستد و یک چراغ قوه را در دست بگیرد و طرحی را در فضا نقاشی کند. بهتر است تا دوربین را بر روی سه پایه قرار دهید ولی اگر سه پایه در اطراف خود نداشتید سعی کنید دوربین را بی حرکت قرار دهید.
کشیدگی در حرکات، فریز کردن
در این قسمت به دو مفهوم متفاوت می پردازیم. در عکاسی شما با کم کردن سرعت شاتر خود و عکاسی از اشیایی که در رو به روی شما با سرعت زیاد در حال حرکت هستند می توانید حرکت سریع اشیا را به صورت کشیده تصویر کنید. به عنوان مثال یک موتور سوار به سرعت در حال حرکت است و یا فردی در پیاده رو در حال حرکت است و شما از زاویه ای مناسب در حال عکاسی هستید. اگر سرعت شاتر خود را از سرعت حرکت فرد یا شیء پایین تر بیاورید، حرکت سوژه به صورت محو تصویر می شود.
یکی دیگر از مفاهیم جالب در سرعت شاتر فریز کردن حرکت اجسام است. در عکاسی از مسابقات ورزشی تقریباً عکاسان همه از سرعت شاتر بالایی استفاده می کنند تا بتوانند حرکت تند بازیکن را فریز کنند و یا به عبارتی منجمد کنند. برای فریز کردن کافی است شما سوژه خود را زیر نظر داشته باشید و بدانید که سرعت سوژه شما چند کیلومتر بر ثانیه است. پس از چند بار عکاسی و پیدا کردن سرعت حدودی سوژه، باید سرعت شاتر خود را با سرعت سوژه هماهنگ کنید. سپس دوربین خود را در دست بگیرید و دقت کنید که سرعت شاتر شما با سرعت سوژه برابر باشد.
یکی دیگر از تکنیک های عکاسی با سرعت شاتر بالا، تکنیک پنینگ است که در این تکنیک شما باید سرعت سوژه با سرعت شاتر را هماهنگ کنید و سپس به این نکته توجه داشته باشید که باید دوربین را همراه با سوژه در حین عکاسی حرکت دهید تا در پس زمینه حرکت کشیده ای ثبت شود. این حرکت کشیده در واقع ویژگی اصلی تکنیک پنینگ است و برای شناسایی تکنیک باید به این خطوط توجه کرد.
در انتها باید به یکی از سرعت های ویژه در دوربین های DSLR اشاره کرد که این سرعت، سرعت B و یا همان علامت بالب BULB بر روی دوربین های حرفه ای است. در سرعت B شما تا زمانی که دستتان را از روی دکمه شاتر برنداشته باشید، شاتر شما باز است و نور به سنسور حساس شما می رسد. این سرعت برای عکاسی در محیط های کم نور بسیار مناسب است و در محیط های شهری برای عکاسی در شب و ثبت کشیدگی نور ماشین ها و نور های شهری سرعت B یک پیشنهاد بسیار مناسب است.
سرعت شاتر، یکی از سه ضلع مثلث حیات عکاسی است که در دو ضلع دیگر دیافراگم و ایزو قرار دارد. این مؤلفه ها هر کدام به نوبه خود در عکاسی نقش مهم و اساسی را بازی می کنند و نباید از هیچ کدام چشم پوشی کرد.