آیا شما به گوشی هوشمند اعتیاد دارید؟
گوشی های هوشمند این روزها به عضو ثابت زندگی ما تبدیل شده اند، آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که یک روز را بدون گوشی هوشمند خود بگذرانید؟ اگر می خواهید بدانید که شما به گوشی هوشمند خود معتاد هستید یا خیر این مطلب پاسخ شما را خواهد داد.
کلیک -امسال جشن ۱۰ سالگی آیفون گرفته می شود. اگر ورود آیفون به بازار گوشی های هوشمند را مبدأ مبتلا شدن بشر به بیماری گوشی هوشمند بدانیم باید بگوییم که این بیماری در آستانه ۱۰ سالگی است، هر روز بیشتر از روز قبل زندگی ما با گوشی های هوشمند گره می خورد و ما نمی توانیم بدون گوشی های هوشمند خود حتی ساعتی را بگذرانیم. شاید پیش خود این صحبت را کنید که من به هیچ وجه به گوشی هوشمند خود معتاد نیستم ولی با خواندن این مطلب و علائم اعتیاد به این موضوع دست پیدا کنید که شما نیز به گوشی هوشمند خود معتاد هستید.
بسیاری از متخصصان بر این باور هستند که بسیاری از عادات روزمره ما براساس گوشی های هوشمند شکل گرفته است و در واقع این ابزار تبدیل به نوعی سبک زندگی شده است. بسیاری از افراد بدون گوشی هوشمند خود به خرید نمی روند، در تفریح گوشی هوشمند به یک عضو ثابت تبدیل شده است چون هر لحظه باید از اتفاقات فیلم گرفت و در اینستاگرام به اشتراک گذاشت فارغ از اینکه طبیعت بکر در روبه روی ما است و نیازی نیست از لحظهلحظه آن فیلم بگیریم و در همه شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاریم کافی است گوشی هوشمند را زمین بگذاریم و از این طبیعت لذت ببریم ولی ما به راحتی خود را از این موهبتها محروم می کنیم.
سالسیتز، متخصص جامعه شناسی در رابطه با این اعتیاد به گوشی های هوشمند افزوده است: تمام اعتیاد ها با لذت شروع می شود. شما در ابتدا از عکس گرفتن از هر چیزی و اشتراک گذاشتن آن در شبکه های اجتماعی لذت می برید ولی پس از مدتی مغز شما دیگر به دنبال لذت نیست بلکه به دنبال ارضا کردن میل خود و برطرف کردن نیاز شدید است. در اعتیاد ماده دوپامین، ماده کلیدی است که در مغز شخص معتاد قرار دارد در واقع اعتیاد افزایش این ماده کلیدی است که مغز را به سوی بی نهایت سوق می دهد. درواقع پس از مدتی مغز این روند را دوست دارد و به سمت آن کشش دارد.
شاید شما نیز این عادت را داشته باشید که بدون هیچ دلیلی گوشی هوشمند خود را چک می کنید، می دانید هیچ اتفاقی نیفتاده است، کسی با شما تماس نگرفته است، پیامی برای شما نیامده است ولی باز هم نیاز دارید به صفحه نمایش گوشی هوشمند خود نگاه کنید، این نشانه از اولین نشانه های اعتیاد به گوشی هوشمند است. چک کردن مداوم و آشفتگی در صورت چک نکردن می تواند نشانه نگران کننده ای باشد که شما در حال تبدیل شدن به یک معتاد به گوشی هوشمند خود هستید.
یک فرد معتاد به الکل در خودداری و حفظ کردن خود در برابر الکل قرار دارد و شاید حتی بوی این نوشیدنی نیز برای این فرد عذاب آور باشد، یک فرد معتاد به گوشی هوشمند نیز به این صورت است. شما می خواهید خود را در برابر این میل بازدارید ولی کافی است فردی در مترو و یا اتوبوس گوشی هوشمند خود را در بیاورد و نگاهی به آن بیندازد، بدون شک طی ۱۰ ثانیه آینده شما نیز گوشی هوشمند خود را در آورده و بدون دلیل به صفحه نمایش آن نگاه می کنید. شاید این آزمایش در سخن برای شما خنده دارد باشد ولی کافی است این کار را در مترو و یا یک مکان عمومی انجام دهید. همان طور که می دانید این نوع از اعتیاد با نوع دیگر از آن هیچ تفاوتی ندارد و یک فرد معتاد به الکل همان قدر اذیت می شود که یک فرد معتاد به گوشی هوشمند اذیت می شود. اگر می خواهید بدانید شما به گوشی هوشمند خود معتاد هستید یا خیر سوال های زیر را از خود بپرسید و سپس نتیجه گیری کنید:
آیا من بی از حد با دستگاه خود سرگرم هستم؟
آیا می توانید گوشی هوشمند خود را دو ساعت به دور از خود نگاه دارید؟ آیا می توانید بدون گوشی هوشمند خود به رختخواب بروید؟ می توانید صبح بعد از بیدار شدن و مسواک زدن گوشی هوشمند خود را چک نکنید؟ اگر پاسخ شما به این سؤالها منفی است شما در حال معتاد شدن به گوشی هوشمند خود هستید.
آیا می توانید قرار های خود را با تماس بگذارید؟
آیا می توانید مثل قدیم یک قرار دوستانه را با تماس گرفتن تنظیم کنید و از هیچ شبکه اجتماعی برای تنظیم قرار خود استفاده نکنید؟ سعی کنید قرار های خود را به این سبک تنظیم کنید تا از وابستگی شما به گوشی هوشمند کم شود.
آیا می توانیم دو ساعت به گوشی هوشمند خود دست نزنم؟
شاید این موضوع برای شما خنده دار باشد ولی شما از نظر فیزیکی نیز به گوشی هوشمند خود وابسته می شوید. برای قطع این وابستگی کافی است روزی دو ساعت به گوشی هوشمند خود دست نزنید و سعی کنید هر روز به میزان این ساعت ها بیفزایید. عقب نشینی فیزیکی اولین گام برای از بین بردن این اعتیاد است.
پنهان کردن گوشی هوشمند
شاید این اتفاق برای شما نیز افتاده است، در یک کلاس درس و در جلسه مهمی هستید و می دانید نباید به گوشی هوشمند خود دست بزنید ولی میلی در شما ایجاد می شود که به صورت پنهانی و به دور از چشم سایر افراد گوشی هوشمند خود را بدون هیچ دلیلی چک کنید، این نیز یکی از علائم اعتیاد به گوشی هوشمند است که توصیه می شود در چنین شرایطی گوشی هوشمند خود را خاموش کنید.
استفاده از گوشی هوشمند زمانی که خسته و افسرده اید
ممکن است شما هنگام خستگی فقط به سراغ گوشی خود بروید، حتی ممکن است در حین غذا خوردن نیز گوشی هوشمند در دست شما باشد و آن را زمین نگذارید. باید دقت کنید که این عادت بسیار بد است و ممکن است به عادات غذایی شما لطمه بدی وارد کند.
گوشی های هوشمند در بسیاری از زمینه ها به ما کمک می کنند تا زندگی بهترین داشته باشیم ولی نباید در استفاده از آن سو استفاده شود تا همین وسیله خوبه به عامل اعتیاد و دستگاهی بد تبدیل شود.
اگر همیشه قاعده و قانونی برای استفاده از هر چیزی وجود داشته باشد و هر چیزی در چهار چوبی به صورت مناسب استفاده شود بدون شک هیچ اعتیاد و هیچ چیز مخربی کاربر را آزار نخواهد داد.