چگونه صفحه کلید یا پد لمسی لپ تاپ خود را عوض کنیم؟
تعویض صفحه کلید (کیبورد) و یا حتی پد لمسی لپتاپ در نگاه اول شاید خیلی کار سختی باشد اما وقتی که وارد عمل میشوید با استفاده از یک سری متدها و روش ها سختی و پیچیدگی کار را تا حدودی کاهش میدهید. در این مقالهی آموزشی نحوهی تعویض اصولی صفحه کلید و پد لمسی لپتاپ آموزش داده میشود.
کلیک، جلوگیری و پیشگیری از هر آسیب احتمالی به لپتاپ شرط مهم و احتیاطی است که هر کاربر باید به آن توجه ویژه بکند. صفحه کلید یا پد لمسی لپتاپ شما جزو قطعاتی هستند که شما بیشتر از آنها استفاده میکنید. یکی از مواردی که پس از گذشت زمان ممکن برای لپ تاپ و کیبورد ها اتفاق بیافتد خراب شدن و دچار مشکل شدن دکمه های پر کاربرد کیبورد است،به طوری که ممکن است دیگر نشود به خوبی اطلاعات را از طریق آن وارد کامپیوتر کرد در واقع کیبورد و پد لمسی لپتاپ از جمله لوازم مهم و ضروری برای لپ تاپ است این قطعات مشابه با سایر قسمت های کامپیوتر بعد از گذشت مدتی گرد و خاک را به خود جذب می کند و یا بر اثر کار کردن مداوم برخی از دکمه های آن گیر می کنند و یا به صورت کلی کند میشوند. این مشکل می تواند به دلیل عدم رسیدگی به کیبورد، ریختن مایعات و مواد غذایی مختلف روی کیبورد و وارد شدن ضربه های شدید به کیبورد هنگام تایپ کردن ایجاد شود. اگر با این مشکلات در استفاده از کیبورد مواجه هستید بهتر است در سریعترین زمان نسبت به تعویض صفحه کلید و یا پد لمسی لپتاپ خود اقدام کنید. برخی از قطعات هستند که دیگر در لپتاپهای مدرن و امروزی به کار گرفته نمیشوند اما قطعات گفتهشده جزو قطعات اصلی هستند و کاربران همیشه با آنها سر و کار دارند. صفحه کلید و پد لمسی لپتاپها هنگام استفاده از آنها مقدار بسیار ناچیزی روغن از پوست انگشت انسانها جذب میکنند که رفته رفته بر روی این قطعات انباشته میشوند. پس از یک سال یا بیشتر شما متوجه تفاوتی در مکانیزم عملکرد صفحه کلید و یا پد لمسی میشوید. در صورتی که دکمه کیبورد گیر کرده باشد و یا بر اثر گرد و خاک و ذرات مختلف کند شده باشد، اولین راه برای برطرف کردن این مشکل تکان دادن کیبورد است. اما خبرهای خوبی نیز وجود دارد؛ این قطعات جزو قطعاتی هستند که به مرور زمان از عمر آنها کاسته شده و ممکن است به صورت کامل غیرفعال شوند به همین دلیل اکثر کمپانیهای سازندهی لپتاپها صفحه کلید و پد لمسی را به گونهای طراحی میکنند که هنگام خراب شدن قابل تعویض باشند. در واقع اسمبلی هر دو قطعه یکسان است و به راحتی با نوع جدید آنها جایگزین میشوند. اگر شما جزو آن دسته از کسانی هستید که صبر و حوصلهی کافی دارید میتوانید با صرف کمی زمان و حوصله صفحه کلید و پد لمسی لپتاپ خود را در صورت نیاز تعویض کنید و بدین ترتیب هزینهی مربوط به این کار توسط یک تکنسین کامپیوتر در جیبتان باقی میماند.
شما به چه نیاز دارید
شما برای انجام این کار به چند چیز نیاز دارید:
- پیچگوشتیهای سر تخت اتوماتیک در اندازههای مختلف. بر حسب مدل لپتاپ، احتمالا شما به انواع پیچگوشتیهای Torx و یک خارکش حرفهای فلزی نیاز داشته باشید. شما میتوانید یک بستهی حرفهای ابزارآلات مخصوص تعمیر لپتاپ را با عنوان iFixit Pro Tech Toolkit و با قیمت ۵۰ دلار از سایت iFixit خریداری کنید.
- قطعات مورد نیاز برای تعویض با قطعات خراب شده بر حسب مدل لپتاپ. ما به شما کمک میکنیم که چگونه این قطعات را خریداری و تهیه کنید.
آمادهاید؟ بیایید شروع کنیم.
گام اول: پیدا کردن کتابچه یا راهنمای تعمیرات
راهنمای سرویس یا کتابچه تعمیرات، راهنمایی است که تولیدکنندگان لپتاپها به نفع تکنسینهای خانه و یا عواملی که با مجوز، خدمات پس از فروش میکنند، تولید میکنند. این راهنما شامل دستورالعمل گام به گام برای رایجترین تعمیرات است، مانند تعویض کردن صفحه کلید لپتاپ و یا پد لمسی.
خبر بدی که در راه است این است که سرویس یا کتابچهی راهنمای تعمیرات برای هر دستگاه و لپتاپی در دسترس قرار گرفته نمیشود. احتمال خیلی کمی وجود دارد که لپتاپهای جدید دفترچهی راهنمای تعمیرات نداشته باشند. خبر خوبی که همراه این خبر وجود دارد این است که دفترچهی راهنمای تعمیرات لپتاپها در قالب فایل PDF به صورت آنلاین در دسترس عموم قرار گرفته است. گاهی اوقات کمپانیهای سازندهی لپتاپها در وبسایتها خود این دفترچهها را به صورت رایگان در اختیار مردم قرار می دهند به عنوان مثال دفترچهی راهنمای تعمیرات لپتاپهای Lenovo در وبسایت خود کمپانی سازنده در قالب فایل PDF قرار داده شده است. هنگامی که دفترچهی راهنمای مربوط به لپتاپ خود را پیدا کردید آن را دانلود کنید و در گوشی هوشمند یا لپتاپ و یا کامپیوتر خود فایل را باز کنید. دفترچهی راهنما به شما راهنماییهای لازم برای انجام کار را میدهد.
یک جستجوی ساده در گوگل میتواند شما را به هدف خود یعنی پیدا کردن دفترچهی راهنما یا همان Service Manual لپتاپ مورد نظر نزدیک کند. برای مدلهای قدیمی لپتاپ دو سایت Archive.org و http://www.tim.id.au دیتابیس خوبی در زمینهی Service Manualها دارند. اگر هیچ منبع دیگری برای مدل لپتاپ خود پیدا نکردید میتوانید از کارشناسان سایت iFixit و یا حتی سایت یوتیوب یک راهنمای جامع و کلیتر دربارهی لپتاپ خود دریافت کنید. در هر صورت شما میخواهید مطمئن شوید که قبل از شروع به کار به نوعی از راهنمای تعمیرات لپتاپ مورد نظر دسترسی دارید.
گام دوم: پیداکردن قطعات
قبل از اینکه بخواهید صفحه کلید یا پد لمسی لپتاپ خود را عوض کنید باید قطعات جایگزین آنها را پیدا کنید. این کار چندان مشکل به نظر نمیرسد. قطعات OEM اکثر مدلهای لپتاپها را میتوانید به صورت آنلاین از طریق تامینکنندگان و عمده فروشهای معتبر خریداری کنید. فروشندگان مستقل اغلب فهرستی از موجودی قطعات منحصر به فرد تعمیری خود را در سایتهای آمازون و Ebay برای فروش به اشتراک میگذارند. پارتنامبرهای مخصوص قطعات را میتوانید در Service Manual پیدا کنید یا اینکه اگر کمی در اینترنت جستجو کنید میتوانید به آن دسترسی پیدا کنید.
برای شروع کار اگر شما یک لپتاپ شکسته شده از همان مدلی که میخواهید صفحه کلید یا پد لمسی آن را عوض کنید، داشته باشید روند کار با اطمینان کامل جریان پیدا میکند مهم نیست که باتری لپتاپ مشکل داشته یا اینکه صفحهنمایش لپتاپ شکسته است چرا که شما قصد دارید قطعات صفحه کلید و پد لمسی را از لپتاپ معیوب جدا کنید و سپس با قطعات خراب شدهی لپ تاپ مورد نظر عوض کنید. به یاد داشته باشید که هنگام خرید قطعات صفحه کلید و پد لمسی حتما با شماره مدل لپتاپ مورد نظر همسانسازی کنید. تغییرات کوچک در قطعات میتواند ناسازگاری را با سایر قطعات بوجود بیاورد. به خصوص اینکه این قطعات در بازارهای بینالمللی با عناوین مختلفی به فروش میرسند. قرار دادن یک طرحبندی صفحه کلید فرانسوی (اروپایی) AZERTY بر روی قالب صفحه کلید استاندارد آمریکا (QWERTY) یک دردسر بزرگ محسوب میشود. توجه داشته باشید که صفحهکلید به خودی خود یک واحد قطعه محسوب میشود درحالی که اسمبلی پد لمسی که اغلب با پلاستیک یا فلز پوشانده میشود به طور کلی مجزاست و میتوان گفت یکی از بخشهای گران قیمت هر لپتاپ محسوب میشود.
گام سوم: تنظیم محل کار خود
بسته به مدل لپتاپ خود، این تعمیر ممکن است سریع و آسان یا با صرف زمان بسیار انجام شود. اما احتمالا در جایی بین این دو قرار بگیرد. شما به یک فضای کاری خوب،تمیز،صاف و در یک منطقهای از زمین (غیر از فرش) برای به حداقل رساندن استاتیک نیاز دارید. چند فنجان یا کاسه میتواند کمک بزرگی را در این زمینه بکند. مکانهای دستی و در دسترس را برای قرار دادن انواع مختلف پیچگوشتی مشخص کنید. قبل از شروع کار لپتاپ خود را خاموش کرده و سپس باتری را از آن خارج کنید.
گام چهارم: جداکردن قطعات و جایگزین کردن با قطعات جدید
شما عملا آماده هستید. حالا با استفاده از دستورالعمل کتابچهی راهنما،راهنمای آنلاین و یا ویدیوهای یوتیوب به جلو بروید. شروع کار معمولا با برداشتن حداقل بخشی از پنل پشتی لپتاپ انجام میشود. با استفاده از پیچگوشتیها پیچها را باز کنید تا به ورق مخصوص صفحه کلید دسترسی پیدا کرده و سپس با برداشتن این ورق به اسمبلی اصلی صفحه کلید دسترسی پیدا میکنید.
هر مدل متفاوت خواهد بود. آهسته و روشمند عمل کنید، در نزدیکترین حالت و گام به گام با دستورالعملهای راهنما عمل کنید. اگر شما به یک خارکش برای جداکردن پنل نیاز دارید حتما از یک خارکش پلاستیکی با زبانهی فلزی استفاده کنید و حتما از نقاط بالا و پایین فشار یکسان وارد کرده تا پنل به راحتی جدا شود. بعد از اینکه شما قطعات مورد نظر (صفحه کلید و پد لمسی) را جایگزین کردید لپتاپ را با پیچهای درآورده ببندید. مطمئن شوید هر پیچی را که باز کردید مربوط به یک بخش از لپتاپ است بنابراین پس از بستن پیچها باید قطعه یا پیچ اضافی نداشته باشید و تنها صفحه کلید و پد لمسی معیوب روی میز شما قرار گرفته شده باشد. اگر در نهایت قطعه یا پیچ اضافی روی میز شما باقی بماند باید مراحل را دوباره تکرار کرده تا آیتم مورد نظر از روی میز حذف شود. پس از انجام کار لپتاپ خود را روش کردن و از صحت و سالم بودن قطعات تعویضی مطمئن شوید.