با بزرگترین کشورهای جهان آشنا شوید
رسانه کلیک - در این مطلب به معرفی ۱۰ مورد از بزرگترین کشورهای جهان می پردازیم. برخی از این کشورها دارای خشکی زیادی هستند.

جغرافیای سیاسی مرزها با گذشت زمان و روی کار آمدن حکومت های مختلف، مدام دستخوش تغییر می شود. در ادامه نگاهی خواهیم داشت به وسیع ترین کشورهای حال حاضر دنیا که بعضا جمعیت بسیاری را در خود جای داده اند.
۱۰. الجزایر
مساحت: ۲٫۳۸ میلیون کیلومتر مربع
الجزایر تنها کشور آفریقایی موجود در فهرست بزرگترین کشورهای جهان است. این کشور دارای ۹۹۸ کیلومتر خط ساحلی مدیترانه ای بوده و از شمال به رشته کوه های اطلس منتهی می شود. حدود ۹۰ درصد مساحت کل الجزایر را بیابان ها و صحراهای بی آب و علف تشکیل می دهند. صحرای بزرگ آفریقا یکی از این مناطق بیابانی است که از مرکز تا جنوب الجزایر کشیده شده و مرزهای نیجر و مالی را نیز در بر می گیرد.
۹. قزاقستان
مساحت: ۲٫۷۲ میلیون کیلومتر مربع
قزاقستان کشوری سرد و خشک در همسایگی روسیه است که به لحاظ جغرافیایی در منطقه ای مرتفع و ناهموار قرار دارد. قزاقستان که تا سال ۱۹۹۱ میلادی عضو اتحاد جماهیر شوروی بوده، اکنون بزرگترین کشور محصور در خشکی به شمار می آید.
۸. آرژانتین
مساحت: ۲٫۷۸ میلیون کیلومتر مربع
آرژانتین ۳۲ امین کشور پرجمعیت دنیاست که از نظر مساحت در جایگاه هشتم فهرست بزرگترین کشورهای جهان قرار می گیرد. این کشور اسپانیایی زبان دارای آب و هوای بسیار متنوعی است؛ به طوری که در مناطق جنوبی شاهد یخبندان های طولانی و در نواحی شمالی شاهد آب و هوای گرم و مرطوب هستیم.
پاتاگونیا نام یکی از نواحی پرحادثه و خطرناک در آرژانتین است که از جنوب رشته کوه آند تا کرانه اقیانوس اطلس امتداد می یابد. یکی از طوفانی ترین مناطق جهان یعنی دماغه هورن نیز در جنوبی ترین نقطه این کشور قرار دارد.
۷. هندوستان
مساحت: ۳٫۲۹ میلیون کیلومتر مربع
مرزبندی کشور هند طی چند دهه اخیر دستخوش تغییرات بسیاری شده است. این کشور همچنان نسبت به منطقه شمالی کشمیر ادعای مالکیت می کند. هند با کشورهای پاکستان، چین، نپال و بنگلادش هم مرز بوده و گستره جغرافیایی آن شامل کوه های هیمالیا و سواحل گرمسیری بسیاری می شود.
طبق مطالعات زمین شناسی، هند و برخی از همسایگانش به مرور زمان توسط دریا از سایر بخش های آسیا جدا شده اند.
۶. استرالیا
مساحت: ۷٫۶۹ میلیون کیلومتر مربع
استرالیا در جایگاه ششم فهرست بزرگترین کشورهای جهان قرار دارد و از نظر مساحت تقریبا دو برابر هند است. برای همین این کشور بیشتر به عنوان یک زمین قاره ای شناخته می شود تا یک جزیره.
بخش های دور افتاده استرالیا جزو گرم ترین و خشک ترین مناطق کشور به شمار می آیند؛ لذا تمرکز جمعیت در شهرهای ساحلی نظیر سیدنی و پرت بیشتر است. استرالیا به علت دارا بودن حیات وحش فوق العاده و البته خطرناک، شهرت بسیاری در جهان دارد.
۵. برزیل
مساحت: ۸٫۵۱ میلیون کیلومتر مربع
برزیل بزرگترین کشور موجود در آمریکای جنوبی است که تقریبا نیمی از آن را جنگل های انبوه و بارانی آمازون تشکیل می دهد. جالب است بدانید که در این جنگل ها قبایلی وجود دارند که تاکنون هیچ گونه ارتباطی با دنیای خارج نداشته اند.
شهرهای مهم برزیل نظیر ریو دو ژانیرو و سائو پائولو در نزدیکی خط ساحلی شرقی بنا شده اند. طول این خط حدودا ۸۰۰۰ کیلومتر است.
۴. جمهوری خلق چین
مساحت: ۹٫۶ میلیون کیلومتر مربع
چین پرجمعیت ترین و البته پهناورترین کشور موجود در آسیا است که با ۱۴ کشور مختلف نظیر افغانستان، روسیه و ویتنام مرز مشترک دارد. چین از آب و هوای بسیار متنوعی برخوردار است؛ بدین صورت که نواحی جنوبی آن معمولا گرم و مناطق شمالی آن بسیار سرد هستند.
چهارمین بیابان بزرگ دنیا یعنی بیابان گبی نیز در مرکز این کشور واقع شده است. جمعیت ۱٫۴۱ میلیاردی چین (تا سال ۲۰۱۹) از ۵۶ نژاد گوناگون بوده و ادیان مختلفی (بودائیسم، اسلام، مسیحیت و غیره) دارد. جالب آنکه تعداد پزشکان موجود در چین از کل جمعیت قطر بیشتر است.
۳. ایالات متحده آمریکا
مساحت: ۹٫۶۳ میلیون کیلومتر مربع
کشور آمریکا به لحاظ مساحت از چین بزرگتر و از کانادا کوچکتر است. این کشور از شمال با کانادا و از جنوب با مکزیک هم مرز بوده و جغرافیا و حیات وحش بسیار متنوعی دارد. رشته کوه راکی و رودخانه می سی سی پی از شمال تا جنوب آمریکا کشیده شده و این کشور را به سه بخش مجزا تقسیم کرده اند.
نواحی نزدیک به اقیانوس آرام (غرب کوه های راکی) دارای آب و هوای مرطوب و معتدل هستند. در بین رشته کوه و رودخانه دشت های وسیع و حاصلخیزی قرار دارند که از دو طرف به کانادا و مکزیک ختم می شوند. بخش شرقی می سی سی پی نیز قطب صنعتی و تجاری آمریکا به شمار می آید.
۲. کانادا
مساحت: ۹٫۹۸۴ میلیون کیلومتر مربع
کانادا بزرگترین کشور موجود در نیم کره شمالی است که طولانی ترین خط ساحلی جهان را در بین سایر کشورها دارد. توندراهای یخ زده و انبوه کانادا تا قطب شمال امتداد می یابند. قسمت غربی رشته کوه راکی در کانادا، محل بسیار مناسبی برای پرورش غلات و حبوبات مختلف است.
نواحی شرقی کانادا، قلب سنتی این کشور بوده که شامل شهرهای مهمی همچون تورنتو، مونترآل و اتاوا می شود. تراکم جمعیت در کانادا به گونه ای است که به ازای هر نفر، ۶۱ هکتار زمین وجود دارد.
۱. روسیه
مساحت: ۱۷٫۱ میلیون کیلومتر مربع
روسیه با مساحت بیش از ۱۷ میلیون کیلومتر مربع، در صدر فهرست بزرگترین کشورهای جهان قرار می گیرد. روسیه نیز مانند چین با کشورهای مختلف هم مرز است که البته هیچ یک از آنها جزو نقاط گرمسیری نیستند.
پوشش گیاهی تایگا از شمال روسیه تا شرق کانادا امتداد یافته است. ذخایر نفتی بسیاری در زیر توندراها و جنگل های یخ زده روسیه وجود دارند؛ اما به علت هزینه و دشواری در استخراج آنها، بخش زیادی از ثروت این کشور دست نخورده باقی مانده است.