اپلیکیشن هاناپ به کمک افراد ناشنوا می آید
رسانه کلیک - حمیدرضا جوانی است که از کودکی با 20 درصد شنوایی قد کشیده و بنا به دلایل طبیعی، خودش با مشکلات افراد ناشنوا آشنا بوده و درصدد ساخت اپلیکیشنی با نام هاناپ برای افراد ناشنوا برآمده است.

من یک خبرنگارم؛ یک نویسنده که در طول عمر 12 ساله کاری ام با افراد زیادی پای میز مصاحبه نشسته ام. در سال های اخیر درگیر دنیای استارتاپی شده و هر روز با اخبارهای زیادی دست و پنجه نرم می کنم. اما در کنار شغلم، زندگی روزمره ای هم دارم. من یک مادرم. دختری با نام نیل آی دارم که 6 ساله است و هر روز به مدلی متفاوت من را در نقش یک مادر به چالش می کشد.
من مادر دختری هستم که کاشت حلزونی شده؛ اما امروز به زیبایی یک کودک عادی حرف می زند؛ نه تنها کلمات فارسی که حتی انگلیسی را کنار هم ردیف می کند. سال های اولی که نیل آی به دنیا آمد، در مجله همشهری سرنخ در بخش اجتماعی مشغول نوشتن بودم. یکباره چشم باز کردم و دیدم دخترم در شرف کاشت حلزونی است و من ذره ای از این موضوع اطلاعات ندارم. با خودم گفتم رسالت من در نوشتن دقیقا چیست؟ اینکه با موضوعات روز پیش بروم یا جامعه را با دنیاهای متفاوت آشنا کنم؟ از همان موقع چندین و چند بار به این موضوع پرداختم و نوشتم.
این ها را گفتم تا به این برسم که احتمالا خانواده حمیدرضا هم به همین اندازه تفاوت حمیدرضا را راحت پذیرفته و انرژی مثبت به فرزندشان هدیه داده اند که امروز حمیدرضا توانسته بخشی از مشکلات هم نوعانش را حل کند.
حمیدرضا27 ساله و دانشجوی کارشناسی مهندسی آی تی است. صحبت های این گفتگو بنا به دلیلی که حمیدرضا داشت؛ ترجیحا به شکل مکتوب شکل گرفت تا انعکاسی از تمام صحبت های محترم باشد. حمیدرضا پای گفتگو که می نشیند؛ صحبت هایش را با اشاره به تولد هاناپ شروع می کند و می گوید: «دو ماه بیشتر از تولد هاناپ نگذشته؛ اما در تمام این مدت با استقبال خوبی مواجه شده و حتی مورد توجه کشورهای خارجی قرار گرفته و طی چند ایمیل از ما درخواست شده تا نسخه انگلیسی هاناپ را عرضه کنیم.»
محترم در رابطه با چگونگی شکل گیری ایده و در نهایت به بار نشستنش اضافه می کند: « قبل از اینکه هاناپ متولد شود، قرار بود سخت افزار طراحی کنیم. اما برای تولید به مبلغ بالایی نیاز داشتیم. از طرفی روشی قدیمی بود که بالطبع مورد استقبال قرار نمی گرفت. همین دلایل دست به دست هم دادند تا برای مشاوره به پارک علم و فناوری استان فارس مراجعه کنم. با توجه به نتایج مشاوره هایی که آنجا دریافت کردم، در نهایت تصمیم بر این شد که سخت افزار را به نرم افزار تبدیل کنم.
چندین بار طرح را عوض کردم چون در نظر داشتم محصول نهایی بهترین کاربرد را برای افراد ناشنوا داشته باشد و در نهایت بعد از یک سال، هاناپ متولد شد. در این میان مرکز رشد واحدهای فناوری شهرستان اباده، اداره بهزیستی اباده، دانشگاه علمی و کاربردی اباده، شهرداری اباده و شورای شهر اباده و... حمایت های زیادی از طرح ما کردند و همین باعث شد نتیجه نهایی خوبی از آب در بیاید.»
محترم در پاسخ سوالی مبنی بر اینکه دقیقا کار هاناپ چیست؟ ادامه می دهد: «در حال حاضر 4 قابلیت اصلی تشکیل دهنده هاناپ هستند. اسکن بارکد یعنی با اسکن بارکد به وسیله گوشی همراهتان اپلیکیشن اطلاعات مربوط به بارکد را به صورت فیلم با زیرنویس یا زبان اشاره برای شما نشان می دهد.
تبدیل گفتار به نوشتار به این معنی که برنامه تایپ گفتاری به زبان فارسی است که با بهره گیری از تکنولوژی تبدیل گفتار به نوشتار، صحبت فارسی را به متن تبدیل می کند، این برنامه با دقت و سرعت بالا و در تمامی ویرایشگرها قادر به تایپ سخن اطرافیان شما بدون استفاده از صفحه کلید است.
حساسیت صدا با این توضیح که این اپلیکیشن طوری طراحی شده که قابلیت تشخیص صداهای جدید که قبلا شناخته نشده بودند را دارد و می تواند به کاربر هشدارهای لازم را بدهد. از جمله صدای بوق، گریه کودک، زنگ در خانه و ... .
تشخیص صدا با این توضیح که استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی برای این سیستم طوری که در زمان ایجاد حساسیت برای صدای مورد نظر از کاربر پرسش می کند که با تایید یا رد کردن هر تشخیص صدا دقت اپلیکیشن بیشتر می شود.»
محترم با اشاره به این نکته که ساعت هوشمند در این مسیر یکی از مکمل های هاناپ است؛ ادامه داد: «هاناپ به تنهایی کار می کند اما می توان در این مسیر از ساعت هوشمند هم کمک گرفت. هر ساعت هوشمندی می تواند با هاناپ سینک شده و آلارم های تنظیم شده مربوط به زنگ، گریه کودک، تنظیم ساعت و ... را به کاربر انتقال دهد. در این مورد تلاش کردیم تمام ساعت ها پاسخگوی نیاز باشند، تا کاربر با کمترین هزیته بتواند با هاناپ در ارتباط بوده و رفع نیاز کند.»
حمیدرضا در رابطه با چگونگی شکل گیری ایده هاناپ اضافه می کند: «افراد زیادی هستند که با سمعک توانایی شنیدن ندارند و از طرفی با توجه به هزینه های بالای کاشت حلزونی، نمی توانند عمل کاشت را انجام دهند. هاناپ کمک می کند فرهنگ و زبان اشاره ناشنوا از بین نرفته و ناشنواها بتوانند در تعامل با جامعه باشند.»
محترم در رابطه با این موصوع که هاناپ چه قدر می تواند برای افرادی که کاشت حلزونی شده اند، کمک کند، توضیخ می دهد: «در واقع هاناپ به افرادی که کاشت حلزونی شده اند در مواقعی که دستگاهشان در گوششان نباشد، می تواند از طریق ساعت هوشمند کمک کند. ضمن اینکه می توان از هاناپ به عنوان راهی برای درمان گفتار استفاده کرد. با استفاده از مترجم هاناپ هرینه های گفتار درمانی می تواند از سبد اقتصادی خانواده ها فاکتور گرفته شوند.»
محترم با این توضیح که قرار است در آینده سه قابلیت بزرگ و اساسی نیز به هاناپ اضافه کنند، ادامه می دهد: «سه سرویس مهم تا سه ماه آینده به هاناپ اضافه خواهیم کرد که نه تنها باعث خوشحالی جامعه ناشنوایان که کل جامعه خواهد شد.»
حمیدرضا در انتها با اشاره به این نکته که هاناپ باید بیشتر شناخته شود، ادامه می دهد: «تا به امروز تلاش کرده ایم هاناپ را به جامعه ناشنواها معرفی کنیم. اما نباید از تلاش دست برداشته و باید همه جوره همت کنیم تا با همراهی و آشنا کردن افراد با هاناپ، دردها و مشکلات ناشنواها را به کم ترین حد ممکن برسانیم.»