تنظیمات حرفه ای دوربین خود را بشناسیم (بخش چهارم)
شاید بسیاری از افراد قصد خرید دوربین DSLR را داشته باشند و حتی ممکن است بسیاری از افراد دوربین DSLR نیز داشته باشند ولی از ترس منوها و تنظیمات عجیب و غریب این دوربین ها به سمت آن ها نمی روند، در این مقاله به بررسی دقیق تنظیمات دوربین می پردازیم.
کلیک -در ادامه مجموعه مقاله های آموزشی شناخت تنظیمات دوربین حرفه ای در ادامه با شما همراه هستیم با بررسی بخش های دیگری از تنظیمات حرفه ای دوربین، در بخش های اول تا سوم این مجموعه در رابطه با تنظیمات نورسنجی و تنظیمات و لرزش گیر دوربین و بسیاری از موارد دیگر صحبت هایی کردیم و امروز با مباحث حرفه ای تر ادامه کار را دنبال می کنیم.
ضرورت ۷: حالت اولویت شاتر
کنترل سرعت شاتر در عکاسی به شما این امکان را می دهد تا حرکت سوژه خود را فریز و یا کشیده نشان دهید.
چه چیزی ضروری است؟
در نظر داشتن هوا و شرایط نوری برای انتخاب کردن حالت عکاسی بسیار مهم است. حرکت و عکاسی در حرکت کار آسانی نیست و در عکاسی در حین حرکت باید به نکات بسیار زیادی توجه داشت. در سرعت شاتر ۵۰۰/۱ یا کمتر شما می توانید با انتخاب دیافراگم مناسب به وضوح خوب و مناسبی برسید. در این شرایط شما به نور بسیار زیاد و یا ایزو بالا نیاز دارید.
چه چیزی مهم است؟
در عکاسی از سوژه در حال حرکت این موضوع بسیار مهم است که سوژه شما از وضوح کافی برخوردار باشد ولی در حین فریز کردن سوژه شما باید به دقت عمل کنید و تمام اشیا صحنه به دقت عکاسی شوند به صورتی که در حین دیدن عکس مخاطب فکر کند در این لحظه زمان ایستاده است.
یکی از راه هایی که تسلط شما در حین عکاسی از سوژه در حال حرکت را افزایش می دهد این است که شما قبل از عکاسی چند بار مسیر حرکت سوژه را بررسی کنید و چند بار پشت سرهم عکاسی کنید تا در نهایت بتوانید به یک عکس بسیار با کیفیت دست پیدا کنید.
چگونه استفاده کنیم؟
حالت اولویت شاتر یکی از بهترین حالت های عکاسی در دوربین DSLR شما است که به شما این امکان را می دهد کنترل بیشتری بر روی سرعت شاتر خود داشته باشید. البته باید به این نکته نیز توجه کرد که هنگامی که شما حالت اولویت شاتر را انتخاب می کنید، انتظار نداشته باشید که دوربین درست ترین دیافراگم را برای شما انتخاب کند و این دیافراگم بهترین نور را به شما می دهد این موضوع به صورت مطلق درست نیست. قبل از عکاسی در حالت اولویت شاتر از منظره یاب به سوژه خود نگاه کنید و در زیر منظره یاب نمودار نورسنجی وجود دارد، با در نظر داشتن نمودار نورسنجی باید به این موضوع نیز فکر کنید که آیا این نور و این دیافراگم برای این صحنه کافی است، اگر پنداشتید که این نور ممکن است در عکس شما ایرادی به وجود بیاورد حتماً دیافراگم خود را تغییر دهید.
در دوربین شما اعدادی برای سرعت شاتر وجود دارد که این اعداد سرعت شاتر بسیار بالایی را حکایت می کنند مثل سرعت شاتر ۸۰۰۰/۱ و یا ۴۰۰۰/۱ این سرعت های شاتر سرعت های بسیار بالایی هستند که در دنیای واقعی حرکت انسان نمی تواند چنین سرعتی داشته باشد، شما با استفاده از سرعت شاتر ۲۰۰۰/۱ و یا پایین تر می توانید بهترین عکس ها را از حرکت بگیرید و نیازی نیست به سرعت شاتر های بالاتر مراجعه کنید. در عکاسی در حالت فریز کردن و یا حالت پنینگ این سرعت شاتر است که به عکاسی شما مفهوم می دهد و در واقع در این تکنیک ها فقط کاربر باید با سرعت شاتر بازی کند تا بتواند عکس بسیار خوبی بگیرد.
ضرورت هشتم: حالت اولویت دیافراگم
در حالت اولویت دیافراگم در واقع به شما تسلط بیشتری بر روی دیافراگم و تمرکز بر روی سوژه می دهد و برای عکاسی مانند عکاسی ماکرو از حشرات این حالت، حالت ایده آلی است.
چه چیزی ضروری است؟
در حالت های متفاوت عوامل بسیار زیادی هستند که بر روی فوکوس بودن و یا فوکوس نبودن سوژه شما تأثیر می گذارند. شما باید به این نکته توجه داشته باشید که سوژه شما در چه فاصله ای از دوربین قرار دارد، فاصله کانونی لنز شما چقدر است وبسیاری از عوامل دیگر که بر روی تصویر شما تأثیر میگذارد. در واقع در دیافراگم مبحث عمق میدان مطرح است و با بازی با دیافراگم است که شما می توانید به عمق میدان مناسبی دست پیدا کنید.
چه چیزی مهم است؟
بی شک انتخاب سرعت شاتر مناسب، کنترل عمق میدان، عوامل بسیار مهمی هستند که شما در هنگام عکاسی باید به آن ها توجه کنید. در عکاسی از طبیعت و بناهای معماری بی شک شما باید اطلاعات تصویری دقیقی به مخاطب بدهید و باید از وضوح کامل استفاده کنید و باید همه عناصر در تصویر واضح باشد ولی در عکاسی از یک گل و یا عکاسی از یک حشره بر روی یک گل باید به این نکته توجه داشته باشید که استفاده از عمق میدان کم در این صحنه بسیار مؤثرتر از استفاده از عمق میدان زیاد و یا دیافراگم بسته است.
در عکاسی با عمق میدان کم باید به این نکته توجه داشته باشید که دیافراگم شما باید در بازترین حالت ممکن باشد، دیافراگم ۱٫۸ یکی از بازترین دیافراگم ها است و ممکن است در هر دوربین این عدد متفاوت باشد.
چگونه از آن استفاده کنیم؟
یکی از بهترین روش های کنترل عمق میدان استفاده از حالت اولویت دیافراگم است، در این حالت شما می توانید با استفاده از بررسی نیازهای خود بهترین دیافراگم را انتخاب کنید، دقت کنید که دیافراگم هایی مثل دیافراگم ۴ یا ۲٫۸ برای عکاسی با عمق میدان بسیار کم مناسب هستند و دیافراگم های بسته ای مثل ۱۱ یا ۲۲ برای عکاسی از صحنه های طبیعت با عمق میدان بسیار زیاد مناسب هستند و باید به این نکته نیز توجه داشت.
استفاده از دیافراگم های بسیار بسته به شما عمق میدان بسیار زیادی می دهد و در یک عکس با دیافراگم ۲۲ از ابتدای تصویر تا انتهای تصویر همه چیز واضح است ولی اگر از دیافراگم بازی مثل ۱٫۸ استفاده کنید می بینید که فقط سوژه جلویی شما فوکوس است و همه چیز در پشت صحنه محو هستند، باید به این نکته توجه داشته باشید تا از هر دیافراگم در مکان مناسب استفاده کنید. باید به این نکته توجه داشته باشید که معمولاً لنز هایی با کیفیت تر هستند که از عدد دیافراگم های پایین تری برخوردار باشند و این دیافراگم پایین مسئله بسیار مهمی است و هر عکاس باید دیافراگم ها و انواع لنز ها با دیافراگم های متفاوت را بشناسد.