تلویزیونهای HDR چگونه عمل می کنند؟
تلویزیونهای HDR یا دامنه پویایی بالا(Hight Daynamic Range) نسل جدید تلویزیونها و سیستم های پخش هستند که از کیفیت بسیار بالایی برخوردارند.
کلیک،تلویزیونهای HDR با قابلیت پخش ۴K ،فیلم ها با کیفیت HDR و بازی های HDR همه این ها با ورود تکنولوژی HDR به صفحه تلویزیونها ممکن شده است.اما واقعاً تلویزیون HDR چیست؟ چگونه کار می کند؟ تفاوت آن با یک تلویزیون معمولی چیست؟ در این مقاله به بررسی تمام این نکات می پردازیم.
HDR چیست؟
تلویزیون HDR تلویزیونی است که کنتراست بالاتر و دقت رنگ بالاتری دارد. به عنوان مثال یک تلویزیون معمولی ممکن است در تفکیک رنگ آسمان یک فیلم ۱۰۰ رنگ را آنالیز کند و نمایش دهد ولی یک تلویزیون HDRشاید حدود ۱۰۰۰۰ رنگ را درمیان طیف رنگی آسمان تشخیص دهد.در واقع تعداد پیکسل های بیشتر است که در تلویزیون HDR باعث تمایز آن می شود.
در تلویزیونهای HDR محدوده کنتراست و دقت رنگ ها افزایش می یابد و قسمت های روشن تلویزیون روشن تر می شود و عمق تصاویر بیشتر می شود و تصاویر واقعی تر به نظر می رسند.
تلویزیونهای ۴K ،تلویزیونهای منحنی یا ۳D همه این ها تکنولوژیهایی است که صنعت نمایش تابهحال به خود دیده است.
واژه HDR در عکاسی با تلویزیونهای HDR متفاوت است
برخی کاربران با شنیدن واژه HDR در تلویزیون منتظر دیدن تصاویر غیر واقعی و عجیب و غریب هستند .HDR در صنعت نمایش و تلویزیون به این معنا نیست بلکه به معنای طیف رنگی بیشتر و وجود پیکسل های بیشتر میان طیف های رنگی و نقاط تیره و روشن است.در عکاسی HDR عکاس از صحنه مورد نشر چند عکس با نورهای متفاوت می گیرد و آن ها را با هم ترکیب می کند.
داینامیک رنج(دامنه پویایی)
بخش مهم کیفیت هر تصویری نسبت کنتراست آن تصویر است ، و یا تفاوت میان تاریک ترین و روشن ترین نقطه تصویر را بتوان از عوامل مهم کیفیت یک تصویر دانست.برای توضیح و روشن شدن داینامیک رنج در ایجاد دقت در تصویر بهتر است تا نگاهی به جدول زیر بیندازیم.
داینامیک رنج بالا در تلویزیونهای HDR به این معنا است که دامنه پویایی و رنگ های تشکیل دهنده این تلویزیونها ۵ برابر بیشتر از تلویزیونهای OLED یا LED است.در تلویزیونهای OLED و LED رنگ های سیاه کمی تن های روشنکننده دارند ولی در تلویزیونها HDR میزان غلظت رنگ سیاه بیشتر است که همین موضوع باعث ایجاد کنتراست بیشتر و ایجاد عمق بیشتر در تصاویر می شود.
برای درک بهتر مفهوم تفکیک رنگی در تلویزیونهای HDR این موضوع را با مثالی بررسی می کنیم. فرض کنید که شما یک تلویزیون معمولی دارید و در این تلویزیون تصویر یک صحنه غروب آفتاب را تماشا می کنید. در این صحنه تلویزیون می تواند غروب آفتاب را در ۸ پله تفکیک کند. به عنوان مثال رنگ های ۱ تا ۳ را به قسمت های روشن اختصاص می دهد،رنگ های ۴ تا ۶ را به انعکاس ها و سایه روشن ها اختصاص می دهد و رنگ های ۷ و ۸ را به قسمت های تیره اختصاص می دهد. اما حالا اگر ما همین تصویر را با تلویزیون HDR مشاهده کنیم به عنوان مثال شاهد ۱۰ پله تفکیک رنگ هستیم.
این تفکیک رنگ و این مثال به ما این مفهوم را می رساند که دقت و تفکیک رنگی در تلویزیونهای HDR بیشتر از تلویزیونهای معمولی است.
در معنا و مفهوم کلی ۸ بیت شامل ۲۵۶ طیف رنگی می شود و ۱۰ بیت شامل ۱۰۲۴ طیف رنگی می شود.پس طیف رنگ های بیشتر به طبع تصویر بهتری نیز به ما می دهد.
رنگ
داینامیک رنج بالا باعث ایجاد رنگ های بیشتر و بهتری نیز می شود.در یک تلویزیون HDR با داینامیک رنج بالا،رنگ های مثل آبی ،قرمز و زرد ،که رنگ های نوری هستند،بهتر و عمیق تر دیده می شوند.
فیلم های HDR
در رابطه با کیفیت تلویزیونهای HDR و تفاوت آن با سایر تلویزیونها صحبت کردیم اما زمانی می توانیم به کیفیت واقعی یک تلویزیون HDR پی ببریم که یک فیلم HDR را در آن تماشا کنیم.
البته باید به این نکته اشاره کرد که محتوای تلویزیونها و نمایش های تلویزیونی و فیلم ها با کیفیت ۴K و هم چنین با قابلیت HDR بسیار محدود است.شرکتهایی مانند آمازون و سونی فیلمز و Netflix در این زمینه فعالیت هایی کرده اند.
در هنگام تولید یک فیلم یا نمایش تلویزیونی، کارگردان و یا فیلمبردار با کمک یک متخصص، به رنگ دهی صحنهها میپردازند. به عنوان مثال میتوانید رنگهای سرد در صحنه اول سریال Game of Thrones را در مقابل رنگهای غنی و گرم King's Landingدر قسمت های بعدی این سریال ؛ را مقایسه کنید. با وجود قابلیت HDR دست کارگردان و فیلم برداران در رنگدهی بهتر به صحنهها بازخواهد بود و می توانند حالت های غم و شادی را با رنگ های صحنه به مخاطب برسانند.
اگر برای خرید یک تلویزیون خوب و تعویض تلویزیون خود تا الآن صبر کردهاید ما به شما پیشنهاد میکنیم تاکمی بیشتر صبر کنید تا تکنولوژی HDR فراگیر شود و لذت دیدن فیلم HDR را در تلویزیون خود داشته باشید.