ارز دیجیتال چیا چیست؟ | استخراج ارز دیجیتال Chia با هارد
یکی از پروژههای رمزارزی که در ماههای اخیر حسابی سروصدا کرده، ارز دیجیتال چیا است. «چیا» به ادعای خود یک ارز دیجیتال سبز و مناسب برای محیطزیست است، اما این رمزارز دقیقا چیست و چگونه میتوان آن را استخراج کرد؟
ارز دیجیتال چیا چیست؟
یکی از بزرگترین انتقاداتی که بیت کوین میشود، مصرف انرژی بسیار زیاد آن است. از همین رو، ارزهای دیجیتال دیگر راهکارهایی را برای کاهش مصرف انرژی بلاک چین خود بکار گرفتهاند. یکی از این راهکارها، استفاده از مکانیزم اثبات سهام (Proof-of-Stake) بهجای مکانیزم اثبات کار (Proof-of-Work) است.
برای مثال، ارز دیجیتال دوم جهان، اتریوم قرار است بهزودی با ارتقای اتریوم 2 شبکه بلاک چین خود را به طور کامل به مکانیزم اثبات سهام منتقل کند.
ارز دیجیتال چیا (Chia) نیز برای رقابت بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال موفق، ایدهای خلاقانه مطرح کرده است. این ارز دیجیتال بهجای اینکه از فرایند پرمصرف و پرهزینه اثبات کار استفاده کند، مکانیزم اثبات زمان و فضا را ایجاد کرده است.
در فرایند اثبات کار، استخراجگران از دستگاههای گران و پرمصرفشان (ایسیک یا کارت گرافیک) برای محاسبات بلاکهای شبکه استفاده میکنند تا پاداش دریافت کنند، اما در این مکانیزم، استخراجگران فضای ذخیرهسازی به شبکه اختصاص میدهند و در ازای آن پاداش دریافت میکنند.
تاریخچه ارز دیجیتال چیا
برام کوهن (Bram Cohen)، خالق شبکه انتقال داده بیت تورنت ، در سال 2017 شرکت Chia Network را در سانفرانسیسکوی آمریکا به ثبت رساند، اما وایتپیپر این پروژه در 9 فوریه 2021 منتشر شد. شبکه اصلی چیا برای برداشت پاداش استخراج در 19 مارس و تراکنشها نیز در 3 ماه می فعال شدند.
نمودار قیمت ارز دیجیتال چیابالاترین قیمت ارز دیجیتال چیا، در همان روز فعالشدن تراکنشها، یعنی 3 مه بود. در آن روز چیا به بالاترین قیمت 1934 دلار مبادله شد. پس از آن اوج باورنکردنی، ریزش بازار مانند تمام ارزهای دیجیتال دیگر، گریبانگیر چیا نیز شد. در هنگام نوشتن این مطلب، چیا به قیمت 198.8 دلار مبادله میشود و با ارزش بازار 314 میلیون دلار، در رتبه 238 ارزهای دیجیتال قرار دارد.
معایب رمزارز چیا
رمزارز چیا نسبت به بیت کوین و اتریوم فعلی مصرف انرژی بسیار کمتری دارد، اما استفاده از فضای ذخیرهسازی نیز چالشهایی را برای این پروژه به همراه داشته است. استخراجگران چیا از هارد درایوها و حافظههای اس اس دی (SSD) استفاده میکنند. هنگامی که چیا کار خود را آغاز کرد، به دلیل سود بسیار مناسب آن، افرادی زیادی وارد استخراج این رمزارز شدند و همین امر تقاضا را برای قطعات ذخیرهساز افزایش داد.
افزایش تقاضا برای هارد درایوها و اس اس دیها و کمبود تراشه موجب افزایش قیمت این قطعات شد. از جهت دیگر، فشاری که استخراج چیا بر روی این قطعات قرار میدهد، طول عمر آنها را بهشدت کاهش میدهد. این موضوع تا حدی پیچیده شد که شرکتهای سازنده اس اس دی، مجبور شدند شرایط گارانتی خود را به دلیل مرجوعیهای زیادی که بر اثر استخراج چیا به آنها ارسال میشد، تغییر دهند.
دیدگاه بسیاری از کارشناسان این است که با اینکه چیا از نظر مصرف انرژی، یک ارز دیجیتال مناسب و "سبز" تلقی میشود، آسیب چیا به کره زمین با ارزهای دیجیتال دیگر متفاوت است. استخراجگران چیا در مدتی بسیار کم، طول عمر دستگاههای خود را تمام میکنند و دستگاههای جدید خریداری میکنند. ازآنجاکه فلزات و دیگر عناصر کمیاب در ساخت این قطعات استفاده میشوند، آسیب زیستمحیطی چیا مستقیما به بافت کره زمین است. در اصل چیا یک تولیدکننده اصلی زباله الکترونیکی (e-waste) محسوب میشود.
در حال حاضر بیش از 42 میلیون ترابایت فضا به ارز دیجیتال چیا اختصاصدادهشده است که حجمی بسیار عظیم و غیرقابلتصور است. نکته مثبت این حجم عظیم این است که برای ایجاد یک حمله 51 درصدی به شبکه چیا، حداقل 21.44 میلیون ترابایت فضای ذخیرهسازی نیاز است که حمله به این شبکه و هک کردن آن را تقریبا غیرممکن میکند.
اما نکتهای که باید به آن توجه کرد، سرمایه و منابع بسیار زیادی است که به این پروژه اختصاص داده است. چیا خود را بهعنوان ارز دیجیتال سبز معرفی میکند، اما بدیهی است که نبود آن برای محیطزیست بسیار ایدهآلتر است.
نظر شما در مورد ارز دیجیتال چیا چیست؟ آیا شما نیز از افرادی هستید که در این پروژه شرکت کردهاید؟ تجربه و نظرات خود را حتما با کلیک به اشتراک بگذارید.