کشف تپه های شنی عجیب روی سطح مریخ!
رسانه کلیک - ماهواره ناسا به تازگی تصاویری را از سطح مریخ منتشر کرده که در آن ها تپه های شنی عجیب و غریبی به چشم می خورند. در ادامه این مطلب با کلیک همراه باشید.
هر روز اسرار بیشتری درباره سیاره سرخ برملا می شود. طبق گزارش های اخیر ناسا، تصاویر تازه ای از مدارگرد شناسایی مریخ به دست آمده که در آن ها چندین تپه شنی عجیب و غریب دیده می شود. این تصاویر به وسیله دوربین قدرتمند HiRISE گرفته شده و نشان دهنده قابلیت فرسایش سطحی مریخ به وسیله بادها هستند.
در تصویر زیر می توان نمونه ای از این تپه های شنی عجیب را مشاهده کرد. این تپه ها در مجموع یک ساختار عظیم و هلال مانند را تشکیل می دهند که به تپه های برخان مشهور است.
علت تشکیل این تپه های شنی عجیب، وزش مداوم باد در یک جهت است. طبق گفته محققان، جهت گیری این تپه ها، مسیر وزش باد از سمت راست به چپ (شرق به غرب) را نشان می دهند.
باد به طور مداوم ذرات خاک را در امتداد شیب تپه و به سمت بالا جابهجا می کند. موج های ظاهر شده در شیب نیز به همین علت به وجود آمده اند.
دانه های شن پس از رسیدن به بالای تپه، به سوی شیب های کوتاه تر و تندتر سقوط می کنند؛ به همین خاطر هیچ موجی در این نواحی مشاهده نمی شود. حرکت و انتقال تدریجی شن ها باعث می شود تپه ها به آهستگی در طول زمان جابهجا شوند.
در تصویر بعدی، تپه های شنی باریک و لایه های روشن به وجود آمده توسط فرسایش شدید را مشاهده می کنید.
دوربین HiRISE همانند چشم انسان، با طول موج های مرئی عمل می کند، اما لنزهای تلسکوپی آن باعث ایجاد تصاویری با وضوح خارق العاده می شوند که مشابه آن ها تاکنون در هیچ یک از ماموریت های اکتشافی دیده نشده است.
این تصاویر با کیفیت به محققین کمک می کند تا اشیایی به اندازه یک متر را نیز روی مریخ شناسایی کرده و ساختار آن ها را مورد مطالعه قرار دهند.
مدارگرد شناسایی مریخ در دوازدهم آگوست ۲۰۰۵ به فضا فرستاده شد. این مدارگرد ماموریت اولیه خود را تنها در عرض دو سال به پایان رساند و اکنون نیز پس از گذشت ۱۳ سال، همچنان به فعالیت خود ادامه می دهد.