گرانی گوشی به مجلس کشید/ قحطی موبایل در بازار!
رسانه کلیک - در پی گرانفروشی های اخیر در آشفته بازار تلفن همراه، نمایندگان کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی وضعیت این بازار و موضوع گرانی گوشی را با حضور محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات، بررسی می کنند.
به گزارش کلیک به نقل از مهر؛ طی هفته های اخیر افزایش دو برابری قیمت گوشی تلفن همراه در بازار، مشکلاتی را برای مصرف کنندگان و فروشندگان گوشی به همراه داشته است. فروشندگان بازار افزایش نرخ ارز را دلیل گرانی گوشی عنوان می کنند، اما دولت معتقد است که به دلیل تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردکنندگان گوشی، این شرکت ها نباید گوشی را با قیمت بالاتری از نرخ ارز تخصیص یافته در بازار توزیع کنند.
نابسامانی در بازار گوشی تلفن همراه تا جایی پیش رفت که وزیر ارتباطات، با انتشار لیستی از شرکت های وارد کننده گوشی موبایل که ارز دولتی دریافت کردند، سعی در حل این مشکل کرد و کمیته راهبری طرح رجیستری از خریداران گوشی خواست که قبل از خرید، تخصیص و یا عدم تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به گوشی مورد نظر را استعلام کنند ( فهرست شرکت های واردکننده موبایل با ارز دولتی منتشر شد ).
با اینحال و با وجودی که روز گذشته نیز بانک مرکزی آمار نهایی دریافت کنندگان ارز دولتی برای واردات گوشی (مربوط به ۳ ماهه اول امسال) را منتشر کرد اما تاکنون این فهرست ها نتوانسته گره ای از مشکلات آشفته بازار تلفن همراه، باز کند.
گرانی گوشی موبایل همچنان در دست بررسی
با وجودی که شواهد نشان می دهد که لیست منتشر شده از کسانی که ارز دولتی دریافت کرده اند تاثیر چندانی در قیمت گوشی موبایل نداشته و تنها مشخص شد که سود کلانی نصیب ۳۰ واردکننده شده و حتی نام یک شرکت مرتبط با دام و طیور در میان واردکنندگان گوشی دیده می شود ( وقتی شرکت دام و طیور اقدام به واردات تلفن همراه با ارز 4200 تومانی می کند! )، اما وزیر ارتباطات اعلام کرده که همچنان پیگیر این موضوع است.
وی روز گذشته در گفتگویی عنوان کرد: کمیته ثبت تلفن همراه اکنون در مرحله بازرسی از شرکت ها است و انشاء الله موضوع تکمیل شود، اطلاع رسانی در این زمینه انجام خواهد شد.
محمدجواد آذری جهرمی با تاکید براینکه «کمیته ثبت تلفن همراه» اخباری که در حوزه گران فروشی گوشی مطرح می شود را مورد بحث و بررسی و پردازش قرار می دهد، اظهار کرد: این کمیته متشکل از وزارتخانه های صنعت، اقتصاد و اطلاعات و سازمان گمرک، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، سازمان حمایت و سازمان تعزیرات است که مدیریت آن را سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی برعهده دارد.
وی درباره این مسئله که گفته شده یکی از شرکت های واردکننده گوشی تلفن همراه شرکت دام و طیور بوده است، افزود: به صورت خاص این اخباری که در این حوزه مطرح شده را بنده گزارش نگرفتم اما طبیعتا تمام این اخبار به دست این کارگروه رسیده و در حال ارزیابی روی این مسئله هستند. درباره این موضوعات حتما نیاز به شفاف سازی است، اما اینکه این خبر همه ابعاد کار باشد را نمی دانم ولی طبیعتا مجوزهای واردات را وزارت صنعت صادر کرده و احتمالا براساس روال های قانونی که داشتند بوده و خودشان در این زمینه شفاف سازی انجام خواهند داد.
بازار گوشی موبایل علاوه بر گرانی، دچار کمبود شد
بررسی ها نشان می دهد که وضعیت گوشی موبایل به رغم لیست اعلام شده از دریافت کنندگان ارز دولتی، کماکان با مشکل مواجه است. به نحوی که کالا در بازار یافت نمی شود؛ فروشندگان گوشی نمی فروشند و قیمت گوشی تغییر چندانی از هفته گذشته نشان نمی دهد.
مهدی محبی رییس اتحادیه دستگاه های مخابراتی از کمبود گوشی موبایل در بازار کشور خبر می دهد و می گوید: به رغم آنکه بازار موبایل ماهانه نیازمند یک میلیون دستگاه گوشی است، اما از ابتدای سال تاکنون حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار گوشی مطابق با آمار گمرک، وارد کشور شده و بیش از ۲ میلیون کسری در بازار گوشی دیده می شود.
وی با بیان اینکه کالایی در بازار وجود ندارد که فروشندگان بخواهند آن را بفروشند، عنوان کرد: تخصیص ارز دولتی به واردکنندگان گوشی، مربوط به دو ماهه اول سال می شود و هم اکنون واردکنندگان باز هم برای ورود کالا با مشکل مواجهند.
محبی اضافه کرد: دولت باید گوشی موبایل را در جمع «گروه یک» برای تخصیص ارز قرار دهد چرا که این کالای مصرفی، کالای ضروری خانوار محسوب می شود. اما سیاست فعلی دولت در زمینه موبایل، نتیجه ای جز گرانی کالا و ورشکستگی فروشندگان و صنف را به همراه ندارد.
رییس اتحادیه دستگاه های مخابراتی بیان کرد: اگرچه تا حدودی شاهد تعدیل قیمت گوشی موبایل و محاسبه آن بر مبنای ارز ۴۲۰۰ تومانی بوده ایم، اما به دلیل تعداد معدود واردات، این کالا هم اکنون در بازار کم است و تقاضای بازار ۱۰ برابر موجودی فعلی است.
وی با بیان اینکه متاسفانه شاهد هستیم که واردکنندگان کالا به جای آنکه کالا را به مغازه ها توزیع کنند، خود در نقش فروشنده کالا، اقدام به فروش به مصرف کننده نهایی کرده اند، گفت: این موضوع خلاف قوانین است؛ با این وضعیت شکی نیست که بازار گوشی موبایل نیازمند سیاستگذاری و نرخ گذاری جدی از سمت دولت است و باید برای واردات، توزیع و فروش این کالا نرخ های متفاوتی در نظر گرفته شود.
نمایندگان مجلس به موضوع گوشی موبایل ورود می کنند
موضوع چرایی وضعیت بازار گوشی موبایل و بررسی راهکارهای این مشکل به اینجا ختم نشده و نمایندگان مجلس نیز به این بحث ورود پیدا کرده اند. به نحوی که نمایندگان مجلس در کمیسیون صنایع و معادن بررسی موضوع را در دستور کار قرار داده اند.
از این رو قرار است فردا سه شنبه (۱۲ تیر ماه) وضعیت بازار تلفن همراه با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، بررسی شود که ممکن است نتایج آن، تاثیر بیشتری بر احقاق حقوق مصرف کننده در این بازار را به همراه داشته باشد.