حل احتمالی معضل کمبود آب با گرافن
یک پژوهش جدید نشان داده است که نوع جدید تصفیه با روش فیلتر مبتنی بر گرافن می تواند یک عنصر کلیدی برای مدیریت بحران جهانی آب باشد.
به گزارش کلیک، روش فیلتر گرافن جدید، که توسط دانشگاه موناش و دانشگاه کنتاکی ابداع شده است، این امکان را فراهم می سازد تا آب و دیگر مایعات نه مرتبه سریع تر از روش عمده تجاری فیلتر کنونی تصفیه شوند.
با توجه به گزارش مجمع اقتصاد جهانی از خطرات جهانی، عدم دسترسی به آب سالم و تمیز بزرگترین خطری است که جامعه در دهه آینده با آن روبه رو است. با این حال برخی از این خطرات را می توان با توسعه این روش تصفیه تقلیل داد، چرا که این روش به حدی قوی و پایدار است که می تواند برای مدت طولانی در فاسدترین محیط استفاده شود، و نسبت به سایر روش های تصفیه موجود در بازار به پشتیبانی کمتری نیاز دارد.
این تیم تحقیقاتی توسط استاد مایناک ماجومر از دانشگاه موناش رهبری می شود. وی بیان داشت که عنصر کلیدی ساخت این روش تصفیه، ابداع یک فرم چسبناک از اکسید گرافن است که می تواند توسط یک تیغه به صورت بسیار نازک گسترده شود.
استاد ماجومر گفت: "این روش یک آرایش یکنواخت در گرافن ایجاد می کند، و این یکنواختی ویژگی خاص روش فیلتر ماست."
این روش امکان تولید بسیار فیلترهای بزرگتر را به صورت سریعتر فراهم می سازد، که برای توسعه برنامه های کاربردی تجاری حیاتی است. روش فیلتر مبتنی بر گرافن می تواند برای تصفیه مواد شیمیایی، ویروس ها، و یا باکتری ها از طیف وسیعی از مایعات مورد استفاده قرار گیرد. این روش می تواند برای تصفیه آب، محصولات لبنی و یا شراب، و یا در تولید مواد دارویی مورد استفاده قرار گیرد.
این اولین بار است که یک روش فیلتر گرافن توانسته در مقیاس صنعتی تولید شود؛ مشکلی که جامعه علمی سال ها درگیر آن بوده است.
ابوذر اکبری یکی از اعضای تیم تحقیق و دانشجوی دکترای در این ارتباط گفت: دانشمندان سال ها می دانستند که فیلتر گرافن قابلیت های چشمگیری دارد، اما در گذشته تولید آن دشوار و پرهزینه بوده است.
وی ادامه داد: "این یک رقابت بوده که چه کسی برای اولین بار می تواند این تکنولوژی را توسعه بخشد، زیرا تا کنون روش فیلتر مبتنی بر گرافن تنها در یک مقیاس کوچک در آزمایشگاه مورد استفاده قرار می گرفته است."
گرافن یک شبکه از اتم های کربن بسیار نازک است که دو بعدی در نظر گرفته می شود. این ماده به دلیل ویژگی های عملکردی باور نکردنی آن و طیف وسیعی از کاربردهای بالقوه به عنوان "ماده اعجاز" مورد ستایش قرار گرفته شده است.
روش تصفیه جدید این تیم می تواند هر چیز بزرگتر از یک نانومتر را فیلتر نماید، که حدود ۱۰۰۰۰۰ بار کوچکتر از عرض یک تار موی انسان است.
این پژوهش توجه بسیاری از شرکت ها در ایالات متحده و آسیا و اقیانوسیه، که بزرگترین و سریعترین بازارهای رو به رشد در فن آوری نانو فیلتراسیون هستند را به خود جلب کرده است.
تحقیقات این تیم توسط شریک صنعتی صنایع یونی و همچنین کمک های مالی شورای تحقیقات استرالیا حمایت می شد.
مدیر عامل شرکت صنایع یونی مارک موزین، بیان داشت: گام بعدی به دست آوردن امتیاز ثبت روش فیلتر مبتنی بر گرافن در بازار است.
وی ادامه داد: " ما در حال حاضر در حال توسعه روشی برای آزمایش چگونگی تصفیه آلودگی های خاصی هستیم که مورد توجه مشتریان ماست "
پروفسور دیباکار باتاچاریا از دانشگاه کنتاکی، نویسنده پژوهش و مدیر مرکز علوم فرآیندهای غشایی، گفت: "توانایی کنترل ضخامت فیلتر و دستیابی به ایزوله دقیق تر در تجزیه، و تنها استفاده از آب به عنوان حلال ریخته گری، یک موفقیت تجاری محسوب می شود. "
منبع: dailyscience